Je opodstatnené věnovat se domácí destilaci?

Je opodstatnené věnovat se domácí destilaci?

Je opodstatnené věnovat se domácí destilaci?

V dnešní době stoupají ceny alkoholických nápojů neustále. Náklady na minimální láhev vodky jsou 10,00 eur. Uvažovali jste někdy o tom, jaký druh alkoholu se používá k výrobě vodky? V době technologií je možné vyrábět alkohol z cokoli, začínaje dřevem a konče olejem. Možná právě proto se někdy po ránu, když se něco popije, objevují bolesti hlavy. Nemám na mysli, že všichni výrobci jsou špatní, ale je jich mnoho, kteří kvůli většímu zisku používají nízkou kvalitu alkoholu.

Bohužel i v laboratoři není možné určit, z čeho je alkohol vyroben, protože během rektifikace má alkohol vyrobený z jakéhokoli surového materiálu stejný vzorec. Obyčejně se pro léčebné účely používá alkohol o síle 95 %, vyrobený buď z obilí nebo brambor pomocí opakované destilace. Takže i když je alkohol vyrobený z ropy, nikdo to nemůže dokázat, kromě vašeho těla druhý den ráno.

Já se domácí destilací zabývám mnoho let a mohu s jistotou říct, že produkt, který vyrábím, je o řády lepší než ten, který se kupuje v obchodě. Nikdy se mi ani mým přátelům nebolela hlava po konzumaci mého produktu, i když bylo vypito docela dost.

Rád bych spolu s vámi spočítal náklady na domácí destilát s použitím cen v Portugalsku jako příkladu.

Mám měděný destilační přístroj na 20 litrů s rektifikační čočkou.https://www.a-destillatio.com

Na kvašení potřebujeme 6 kg cukru. 1 kg stojí 1,50 eura, což činí celkem 9,00 eur.

Zhruba 5,00 eur stojí 1 balení destilačních kvasnic.

Dodatečné náklady na ohřev destilačního přístroje a vodu k destilaci činí 20,00 eur.

CELKOVÉ NAŠE NÁKLADY jsou 34,00 eur.

Po destilaci dostanu 5 litrů čistého produktu s obsahem alkoholu 50-60 stupňů. Cena za litr je 7,00 eur.

Přičemž se vezme v úvahu, že prvních 10 % se sbírá do samostatné nádoby pro technické účely a není vhodné k pití.

Když obsah alkoholu destilátu klesne pod 30 stupňů, proces by měl být zastaven. Zbylé frakce obsahují velké množství těžkých chemických prvků, včetně acetaldehydů, které mohou našemu tělu způsobit velké škody. Stačí přestat s ohřevem a odebrat nádobu s pitným destilátem. Zbytky vylejte. Někteří je opakovaně procházejí, aby nezmeškali jedinou kapku nápoje. Nedoporučuji to dělat, protože existuje vysoké riziko zavedení nadbytečných chemických sloučenin do destilátu.

Nemám rád ani následnou redistilaci již získaného destilátu za účelem zvýšení obsahu alkoholu. Pokud potřebujete čistý alkohol, je jednodušší jej získat pomocí rektifikace. Destilát by měl zachovat své přirozené organoleptické vlastnosti.

Celkově tedy máme 5 litrů silného a čistého produktu, který jste vyrobili sami a znáte jeho původ. Potom je to podle osobních preferencí - můžete ho zředit na 40 stupňů nebo udělat různé nápoje.

A pokud provádíte destilaci na našem přístroji s kolonou, během destilace můžete do kolony vložit ovoce nebo byliny a získáte tak nejčistší produkt s vůní a chutí produktu, který jste použili. Pokud používáte přístroj s kolonou, rektifikační čočka není nutná; její roli plní kolona.

Je opodstatnené věnovat se domácí destilaci?

Máte také neomezené možnosti experimentování. Takže o tom stojí za to přemýšlet.

Posted on 2023-12-13 by Je opodstatnené věnovat se domácí destilaci 0 363

Leave a CommentLeave a Reply

You must be logged in to post a comment.
Compare 0
Prev
Next

No products

To be determined Shipping
0,00 € Tax
0,00 € Total

Prices are tax included

Check out